Predikant en pionier op inspiratiereis naar Londen

Samen met veertien anderen uit acht Utrechtse kerken gingen ds. Marian van Giezen en BeganeGrond-pionier Kristel van der Horst op inspratiereis naar Londen. Wat is het om daar toekomstgericht kerk te zijn in de stad?

De reis die van 3 tot en met 6 maart duurde werd georganiseerd door een werkgroep die binnen de PGU over deze vraag nadenkt. Om gezamenlijk hart en geest te laten verrijken door wat er op andere plekken gebeurt., werd een bezoek gebracht een aan de Britse hoofdstad. Er werden enkele kerken en projecten bezocht die inspirerende initiatieven hebben ontplooid.

Op zondag 6 mei werden de ervaringen gedeeld tijdens een presentatie door Marian en Kristel na afloop van de dienst. Voor wie daar niet bij was, of de beelden niet meer helder op het netvlies heeft staan zijn er gelukkig de foto’s nog.

 

Een traditionele viering in de kerk van St. Martin in the Fields, Trafalgar Square.

 

Traditie wordt in St Maritin in de Fields gecombineerd met vier C’s: Congregation, Commerce, Culture en Compassion.

 

Commerce in de crypte van St. Martin in the Fields: daarin bevindt zich een levendig café.

 

Nog een voorbeeld: St. Paul’s Church, Old Ford in Oost-Londen. Het victoriaanse kerkgebouw verkeerde na zo’n dertien jaar leegstand in desolate toestand, maar werd in het begin van deze eeuw nieuw leven ingeblazen. Midden in het neogotische kerkinterieur verrees een ‘ark’ die onder meer onderdak biedt aan fitness en revalidatie voor mensen wie dat financieel niet direct haalbaar is.

 

St. Paul’s, Old Ford

 

Ability Bow in ‘De Ark’ van St. Paul’s

 

Dit filmpje laat kort en krachtig zien hoe het oude gebouw van St. Paul’s opnieuw tot bloei kwam.

 

De Utrechtse delegatie op inspiratiereis naar Londen. Behalve bijzondere initiatieven werden dat weekend ook kerkdiensten bezocht, waaronder een evensong in Westminster Abbey.

 

Goed voorbeeld doet goed volgen: maar dit Londens voorbeeld hebben Marian en Kristel in de Wilhelminakerk een ‘agapèmaaltijd’ georganiseerd: het uitdelen van brood en wijn tijdens een gedeelde maaltijd. Om Gods onvoorwaardelijke liefde (agapè) voor zijn mensen en tussen mensen onderling te vieren.

 

,

 

Londense inspiratie: Congregation, Commerce, Culture & Compassion. Hoe vertaalt zich dat naar de Wilhelminakerk? Met die vraag houden we ons de komende tijd bezig.

 

Reageren? Mail Marian van Giezen of Kristel van der Horst

 

share